Skraplottens historia

Till skillnad från till exempel keno är skraplotten en tämligen modern företeelse och uppfanns i USA 1970-talet. Mannen bakom skraplottens födelse var John Koza som år 1964 blev den andre personen någonsin som erhöll en B.A.  i datorvetenskap. (En B.A. motsvarar ungefär svensk kandidatexamen.) Koza pluggade vidare och erhöll så småningom en M.S. i ämnet, och 1972 blev han doktor i datorvetenskap. Året därpå slog han sig ihop med den skicklige marknadsföraren Daniel Bower och bildade spelföretaget Scientific Games Corporation.


Scientific Games Corporations första klient blev den amerikanska delstaten Massachusetts, närmare bestämt Massachusetts State Lottery Commission. Delstaten fick in pengar till allmännyttiga ändamål genom att sälja lotter. Den som köpte en lott fick välja ut sex nummer och sedan hoppas på att de skulle dyka upp i dragningen. Dragningarna hölls in särskilt ofta så man kunde få vänta i uppemot en vecka på att få veta om man vunnit något eller ej.

Casino Bonus Betyg Recension Spela
betsafe €100 5/5 Betsafe Ladda ner
betsson €100 5/5 Betsson Ladda ner
hopa €200 4.5/5 Hopa Ladda ner

Koza och Bower insåg att Massachusetts lotteri skulle bli mycket mer populärt om det gick snabbare att få veta om man vunnit och i så fall hur mycket, och baserat på detta skapade de skraplotten. Koza skapade dessutom en algoritm för att försäkra spelkommissionen och den lottköpande allmänheten om att resultatet för skraplotterna verkligen var slumpmässigt.

Innan Koza och Bowers skraplott började säljas fick Massachusetts State Lottery Commission in cirka $1 miljon från sin lotteriverksamhet varje vecka. När skraplotten släpptes hoppade denna siffra upp till $2,7 miljoner / vecka. Skraplotten var helt klart en succé och den började snart sprida sig världen över.

Idag går det att köpa skraplotter i nästan varenda kiosk, och det finns även många företag och organisationer som erbjuder skraplotter på internet. Under de senaste åren har det också blivit möjligt att köpa skraplotter direkt i mobiltelefonen.